Windows programok futtatása a macOS rendszeren

A Linux rendszerekhez hasonlóan a macOS rendszerek esetében van lehetőség a Windows rendszerű programok futtatására. Az alábbiakban összefoglalásra kerülnek az itteni lehetőségek.

_

Virtuális gépek

Az egyik legjobb mód, hogy egy virtuális számítógépen egy komplett Windows rendszert futtathatunk a macOS-en belül - mintha egy böngészőt vagy levelező programot futtatnánk. Ilyenkor egy virtuálisan létrehozott - a jelenlegi rendszertől elkülönítve - merevlemez particióra települ például a Windows 10. Ezt a macOS rendszerből akár egy kattintásra is elindíthatjuk.

Mindehhez szükségünk van egy speciális szoftver segítségére - például VMware Fusion, Parallels for Mac vagy VirtualBox for Mac.

Boot Camp

Egy korábbi cikkemben - Több operációs rendszer használata ugyanazon a számítógépen - már említésre került, hogy lehetőségünk van egy meglévő operációs rendszer - például Windows vagy Linux - mellé egy macOS-t is telepíteni. Ugyanezt megtehetjük, ha a jelenlegi macOS rendszerünk mellé szeretnénk Windows-t telepíteni.

A részletes útmutatáshoz kattintsunk az alábbi hivatalos weboldalra:

A Boot Camp használata

Wine

A Linux rendszereknél jól bevált Wine szerencsére a macOS rendszerekre is elérhető.

Az ehhez szükséges hivatalos útmutató az alábbi webhelyen található meg:

https://wiki.winehq.org/MacOS

CrossOver Mac

Létezik egy sokak által dicsért, de sajnos nem ingyenes segédprogram, a CrossOver is. A kipróbálását viszont ingyen is megtehetjük - 14-napos időkorláttal.

További információkat az alábbi hivatalos weboldalon találhatunk:

https://www.codeweavers.com/

Távoli asztali kapcsolat

Amennyiben a fentiek közül egyik sem felel meg az elvárásainknak, úgy lehetőségünk van még egy speciális megoldásra, amely szerint, ha rendelkezünk egy Windows rendszerű számítógéppel, azt a helyi hálózatunkon vagy az Internet segítségével távvezérelhetjük. Ezáltal a Windows-ról hiányolt programjainkat is ugyanúgy futtatni tudjuk, mintha a Windows rendszerű számítógépünk monitora előtt ülnénk.

Ehhez látogassuk meg az Apple erre vonatkozó hivatalos dokumentációját:

Apple Remote Desktop

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.